Μονάδα  Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής  

Α' Παιδιατρικής Κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

& Γαστρεντερολογικό Τμήμα ΕΣΥ

Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία"

 

 

Διεθνής αναγνώριση των παιδιάτρων - γαστρεντερολόγων του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία"

 

Οι παιδίατροι - γαστρεντερολόγοι του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης  στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Εχουν διοργανώσει διεθνή και τοπικά συνέδρια και συμπόσια στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, Ηπατολογία και Διατροφή και έχουν συμμετάσχει ως faculty σε μεγάλο αριθμό διεθνών και τοπικών συνεδρίων, συμποσίων, σχολείων και hands-on Courses.

 

Eνδεικτική αναφορά σε επιλεγμένες εκπαιδευτικές διοργανώσεις

 

ESPGHAN Endoscopy Hands-On Course

Athens, Greece, June 26 - 29, 2024

Local Organizer: Alexandra Papadopoulou

Accreditation by EACCME

Information - Registration: https://www.espghan.org/knowledge-center/courses/2024/Endoscopy-Hands-On-Course

ESPGHAN ENDOSCOPY COURSE 2024

 

 

ESPGHAN Monothematic Conference on Alagille syndrome

Athens, January 26 - 28, 2023

Local Organiser: Aglaia Zellos

Accreditation by EACCME 

Alagille

 

ESPGHAN Monothematic Conference on Eosinophilic Gastrointestinal Disorders

Athens, November 4 - 6, 2021

Course Director: Alexandra Papadopoulou

Accreditation by EACCME with 17 European CME credits (ECMEC®)

EGIDs

Μία σημαντική εκπαιδευτική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής  (ESPGHAN) με θέμα τα Ηωσινοφιλικά Νοσήματα του Πεπτικού στα παιδιά και με ομιλητές τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες στον τομέα αυτό (διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων), μόλις ολοκληρώθηκε στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας όπους έλαβε χώρα από 4-6 Νοεμβρίου 2021. Κατάτη διάρκεια των παραπάνω ημερών δόθηκαν 34 προσκεκλημένες ομιλίες από 19 καταξιωμένους στο αντικείμενο επιστήμονες από Ευρώπης Βόρεια Αμερική και Αυστραλία. Συμμετείχαν στο τριήμερο διεθνές σεμινάριο παιδιατροι γαστρεντερολόγοι και άλλοι ειδικοί οι οποίοι ασχολούνται με τα ηωσινοφιλικά νοσήματα του πεπτικού στα παιδιά από 12 χώρες.

EGID 1

 

EGID 2

Πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να λάβετε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ESPGHAN  https://www.espghan.org/knowledge-center/courses/2021/EGID-Monothematic-Conference .

 

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής

banner

To 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής διενεργήθηκε διαδικτυακά από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2020 με μεγάλη επιτυχία και με περίπου 1200 εγγραφέςΣτο συνέδριο έγιναν δεκτές για παρουσίαση 60 ερευνητικές εργασίες από πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Ελλάδας. Το επιστημονικό πρόγραμμα (23 CME credits) περιέλαβε μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αναπτύχθηκαν από καταξιωμένους Ελληνες και ξένους ομιλητές.

Πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://helspghancongress.gr/

Στρογγυλό Τραπέζι για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τις Υπηρεσίες Υγείας στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία

Gaga

Φέτος συμπεριλάβαμε στο συνέδριό μας Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: “Νέο πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Παιδιατρική Ειδικότητα και αναγνώριση της εξειδίκευσης της Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας: η πρόκληση για τη χώρα μας”. Στο Τραπέζι αυτό, δώσαμε βήμα στους ασθενείς μας προκειμένου να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στο πλαίσιο της προσπάθειας εναρμόνισης των υπηρεσιών υγείας στον τομέα της ΠΓΗΔ με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

Στο Τραπέζι αυτό είχαμε τοποθετήσεις της Προέδρου του ΚΕΣΥ (κ. Α. Γκάγκα), του Προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (κ. Α. Κωνσταντόπουλου), του Προέδρου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (κ. Κ. Τριανταφύλλου), του Προέδρου του Κολλεγίου Ελλήνων Παιδιάτρων (κ. Γ. Χρούσου), της Γενικής Γραμματέως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ομάδα των Πρασίνων (κ. Β. Τσέτση) και των δωρητών γαστρεντερολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία Παίδων (κ. Άντζελας Γκερέκου, Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Creaid-κ. Μαρίνας Βερνίκου).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες – παρεμβάσεις που έγιναν στο παραπάνω ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, και την απόδοση τιμητικών πλακετών στους δωρητές γαστρεντερολογικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία Παίδων, μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://www.youtube.com/watch?v=KTlAI7XQvRA&list=PLLLnNlY1nHxrwLnaN2C2Bh2j7x9Im7sN5&index=1

 

ESPGHAN Monothematic Conference on Acute Liver Failure 

Athens, January 30 - February 1, 2020

Local Organizer: Aglaia Zellos

Accreditation by EACCME with 10 European CME credits (ECMEC®)

 

Liver

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το μονοθεματικό συμπόσιο του Hepatology Committee της ESPGHAN με θέμα την Οξεία Ηπατική Ανεπάρκεια. Γαστρεντερολόγοι, ηπατολόγοι, εντατικολόγοι, νεφρολόγοι και μεταβολιστές ανέπτυξαν διαφορετικές πτυχές του συνδρόμου και παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης στη διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση. Το συμπόσιο παρακολούθησαν παιδίατροι διαφόρων ειδικοτήτων από πολλές χώρες της Ευρώπης και εκτός.  

 

ESPGHAN Postgraduate Course on Practical Techniques in  Pediatric Gastroenterology and Hepatology 

Athens Endoscopy Hands-On Course

ELPEN Experimental & Research Center, Athens, Greece

Athens, June 19 - 23, 2019 

With live demonstrations of advanced endoscopic techniques from  Pediatric Endoscopy Units from Europe and US

Course Director: Alexandra Papadopoulou

Accreditation by EACCME with 24 European CME credits (ECMEC®)

Endoscopy course

Για τρίτη χρονιά διοργανώσαμε με επιτυχία στην Αθήνα το Ενδοσκοπικό Σχολείο της ESPGHAN με πρακτική εξάσκηση σε προηγμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπικές τεχνικές σε βιολογικά μοντέλα και προσομοιωτές, υπό την επίβλεψη διεθνώς αναγνωρισμένων εκπαιδευτών. Για πρώτη φορά υπήρξε σύνδεση με Παιδιατρικές Ενδοσκοπικές Μονάδες της Ευρώπης (Ιταλία) και της Αμερικής (Βοστώνη και Χιούστον), με ζωντανή παρουσίαση προηγμένων ενδοσκοπικών τεχνικών σε πραγματικό χρόνο. 

 1

Η ενδοσκόπηση του πεπτικού είναι ένα ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, Ηπατολογία & Διατροφή (ΠΓΗ&Δ) και οι απαιτούμενες δεξιότητες περιγράφονται στην δημοσιευθείσα από την ESPGHAN εξεταστέα ύλη για την απόκτηση τίτλου υποειδικότητας στην Ευρώπη.   Στο πλαίσιο αυτό, η ESPGHAN έχει καθιερώσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα τις εξελίξεις στην διαγνωστική και θεραπευτική ενδοσκόπηση.

Το ενδοσκοπικό σεμινάριο της ESPGHAN το 2019, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 19-23 Ιουνίου 2019, στο Πειραματικό & Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN, με τη συμμετοχή παιδογαστρεντερολόγων από 21 χώρες. Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην εκμάθηση ενδοσκοπικών διαγνωστικών τεχνικών όπως χρωμοενδοσκόπηση, υδροκολονοσκόπηση, ενδοσκόπηση με ασύρματη κάψουλα, ενδοσκοπική λήψη διατοιχωματικής βιοψίας ορθού, καθώς και θεραπευτικών τεχνικών, όπως ενδοσκοπική αιμόσταση επί αιμορραγίας κιρσών οισοφάγου/στομάχου με περίδεση/εγχύσεις, ενδοσκοπική αντιμετώπιση αιμορραγούντων αγγείων με APC ή αιμοστατικά clips, διαστολές οισοφάγου, τοποθέτηση δυναμικού stent, ενδοσκοπική μυοτομή, ενδοσκοπική έγχυση Botox, αφαίρεση ξένων σωμάτων, πολυποδεκτομή, τοποθέτηση γαστροστομίας και νηστιδοστομίας, ενδοσκοπική βαριατρική, κ.ά. Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προσομοίωση και αλληλεπίδραση, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε μικρές ομάδες και διενήργησαν υπό επίβλεψη τις παραπάνω τεχνικές σε βιολογικά μοντέλα και σε ειδικά κατασκευασμένους ενδοσκοπικούς προσομοιωτές. Επιπλέον, το ενδοσκοπικό σεμινάριο περιέλαβε ζωντανή αναμετάδοση προηγμένων ενδοσκοπικών τεχνικών από τις ενδοσκοπικές μονάδες των νοσοκομείων της Βοστώνης, του Χιούστον και της Μεσσήνης. Τα βιολογικά μοντέλα παρασκευάστηκαν από το προσωπικό του Πειραματικού και Ερευνητικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του κέντρου κ. Απόστολο Παπαλόη, τα δε, ενδοσκόπια, συστήματα αιμόστασης και τα αναλώσιμα προσφέρθηκαν δωρεάν από τις εταιρείες Fujufilm, Erbe, Hospital Line και Hallyard. Περισσότερες πληροφορίες ακολουθούν στο συνημμένο pdf και στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.espghan.org/index.php?id=569&eventId=153

2

3

 

Victor        54

 

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής

συνέδριο

Στελέχη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής συμμετείχαν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (κ. Αίγλη Ζέλλου - Πρόεδρος, κ. Μαρία Ρογαλίδου - Γενική Γραμματέας και κ. Κωνσταντίνα Δημάκου - Ταμίας), στη διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕΠΓΗΔ, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 400 σύνεδροι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο μητρικό θηλασμό με ποικίλη θεματολογία και στόχο την προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας ενώ κατά τις υπόλοιπες ημέρες οι ομιλίες αφορούσαν νοσήματα του πεπτικού, του ήπατος και των χοληφόρων και ποικίλλα ζητήματα διατροφής. Ολες οι ομιλίες του συνεδρίου ανευρίσκονται βιντεοσκοπημένες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.livemedia.gr/1helspghancongress


 

Συμπόσιο Βρεφικής Διατροφής με τίτλο "Βρεφική Διατροφή και Απώτερη Υγεία. Διεθνείς Συστάσεις για την Εισαγωγή Στερεών Τροφών".

Logo ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

H Μονάδα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α.  διοργάνωσε στο Κολλέγιο Αθηνών, στις 14 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της 51ης Θεραπευτικής Ενημέρωσης της Κλινικής, Συμπόσιο Βρεφικής Διατροφής, με τη συνεργασία των Β΄ και Γ΄ Παιδιατρικών Κλινικών του Ε.Κ.Π.Α.

Στο Συμπόσιο ήταν προσκεκλημένοι διακεκριμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι ειδικοί μεταξύ των οποίων η Καθηγήτρια κ. Mary Fewtrell, Πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) και 1η συγγραφέας των πρόσφατων συστάσεων της ESPGHAN για την εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο 2017 και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κ. Kim Michaelsen, ο οποίος ήταν ο 1ος συγγραφέας της έκδοσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη διατροφή των βρεφών και νηπίων που ζουν στην Ευρώπη που εκδόθηκε το 2003 και αποτελεί τη μοναδική έκδοση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ. που εστιάζει στα βρέφη που ζουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αλλεργολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI) Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις συστάσεις της EAACI για την πρόληψη της αλλεργίας μέσω της βρεφικής διατροφής.

Τα υπό συζήτηση θέματα σχολίασαν οι Καθηγητές Παιδιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Γεώργιος Χρούσος, κ. Μαρία Τσολιά, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγητές - Διευθυντές των τριών Παιδιατρικών Κλινικών του Ε.Κ.Π.Α. στα Νοσοκομεία Παίδων ¨Η Αγία Σοφία", "Π. & Α. Κυριακού" και Αττικό Νοσοκομείο αντιστοίχως, οι οποίοι στο τέλος συνόψισαν τις διεθνείς οδηγίες στα Ελληνικά προκειμένου  να διευκολύνουν όσους συναδέλφους είχαν δυσκολία στην κατανόηση της Αγγλικής γλώσσας, ενώ ο Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνος Τσίγκος αναφέρθηκε στην ομάδα που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα τον εθνικό οδηγό για τη βρεφική διατροφή.

Στο τέλος, διαιτολόγοι των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» παρουσίασαν υποδείγματα διαιτολογίων για βρέφη σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, στα οποία αναφέρθηκαν οι σωστές ποσότητες και συνδυασμοί τροφίμων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των βρεφών σε θερμίδες, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο κλπ. και παράλληλα να μην υπερβαίνει τα όρια η πρόσληψη κάποιων συστατικών όπως είναι η ζωική πρωτεΐνη κυρίως από τα γαλακτοκομικά, καθώς οδηγεί σε υπερβαρότητα και παχυσαρκία.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.free-spirit.gr/uploads/files/51st_annual_thpen_fp_symposium.pdf

Όλες οι ομιλίες και συζητήσεις του Συμποσίου έχουν αναρτηθεί βιντεοσκοπημένες στο σύνδεσμο https://www.livemedia.gr/vrefikidiatrofi ώστε οι παιδίατροι που παρευρέθηκαν στο συμπόσιο ή και άλλοι παιδίατροι, να μπορούν να μελετήσουν το υλικό εις βάθος από την εργασία ή το σπίτι τους χρησιμοποιώντας ειδικό password, το οποίο θα τους δοθεί από το γραφείο διοργάνωσης της 51ης Θεραπευτικής Ενημέρωσης, Free Spirit. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση των videos, τα οποία ανήκουν στις τρεις Παιδιατρικές Κλινικές του Ε.Κ.Π.Α. που συμμετείχαν στη διοργάνωση του συμποσίου, η δε, παρακολούθησή τους επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, με τη χρήση ειδικού password.

  

 

3RD PETDW INTERNATIONAL WORKSHOP THERAPEUTIC DIGESTIVE ENDOSCOPY IN CHILDREN 1ST LIVE COURSE PEDIATRIC ENDOSCOPY NURSES   

June 13–15, 2018    

Rome, Italy 

Alexandra Papadopoulou served as member of the Faculty

 

Rome

Στελέχη της Μονάδας συμμετείχαν ως Ομιλητές - Εκπαιδευτές εκπροσωπώντας την ESPGHAN στο Διεθνές Σεμινάριο Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης στα Παιδιά που διοργανώθηκε στη Ρώμη, από 13 έως 15 Ιουνίου 2018 και στο 1ο Σεμινάριο για Νοσηλευτές Ενδοσκοπικών Μονάδων.

Πληροφορίες για το σημαντικό αυτό σεμινάριο μπορείτε να πάρετε μέσω του παρακάτω συνδέσμου: http://www.espghan.org/index.php?id=569&eventId=135

Το πρόγραμμα του συμποσίου μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.esge.com/assets/downloads/pdfs/events/2018/ESPGHAN_2018_Programme-Folder_3rd_PETDW_print.pdf

 

 

 

ESPGHAN Gastroenterology Sumer School 2018

Athens, Greece
June 27 - 30 2018

Course Director: Alexandra Papadopoulou 

Accreditation by EACCME with 15European CME credits (ECMEC®)

ESPGHAN GI School 2018

 

Στελέχη της Μονάδας διοργάνωσαν στην Αθήνα το Θερινό Σχολείο στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία της ESPGHAN από 27 έως 30 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο President. 

 

GI SS 2018 endoscopy 1

Κατά τη διάρκεια επίδειξης ενδοσκοπικών τεχνικών αιμόστασης

ESPGHAN GI SS 2018 Faculty

Οι εκπαιδευτές εκ μέρους της ESPGHAN κατά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία". Από δεξιά προς αριστερά: Marc Benninga (The Netheralnds), Jorge Dias (Portugal), Rok Orel (Slovenia), Carmen Ribbes (Spain), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Ελλάδα), Paolo Lionneti (Italy), Ilse Braekert (Germany).

GI SS 2018 Group photo

 

Επίσκεψη  ομάδας συμμετεχόντων στο Σχολείο Γαστρεντερολογίας της ESPGHAN στην Ακρόπολη.

Περισσότερες πληροφορίες για το Θερινό Σχολείο μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο  http://www.espghan.org/eventlist/eventdetail/?eventId=144 ή στο συνημμένο pdf

Διεθνές σεμινάριο της ESPGHAN σε επεμβατικές ενδοσκοπικές τεχνικές με πρακτική εξάσκηση σε βιολογικά μοντέλα

Πειραματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της ΕΛΠΕΝ, 8-10 Ιουνίου 2017 

Course Director: Alexandra Papadopoulou

 Accreditation by EACCME with 24 European CME credits (ECMEC®)

espghan 2017

 Στελέχη της Μονάδας διοργάνωσαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) τριήμερο hands-on course σε προηγμένες τεχνικές διαγνωστικής και θεραπευτικής ενδοσκόπησης του πεπτικού  στα παιδιά. To τριήμερο ενδοσκοπικό hands-on course έλαβε χώρα από 8 έως 10 Ιουνίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Ερευνητικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ. Προηγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές διδάχθηκαν σε ζωϊκά μοντέλα τα οποία επιμελήθηκαν στελέχη του Πειραματικού Ερευνητικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ, στα οποία ακολούθησε πρακτική άσκηση από τους συμμετέχοντες υπό την επίβλεψη διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών ενδοσκόπων στις συγκεκριμένες τεχνικές.  Πληροφορίες για το συγκεκριμένο course ευρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://www.espghan.org/index.php?id=569&eventId=117  

espghan endoscopy 2017 1

 ESPGHAN HANDS ON PICTURES COLLECTION 1

 ESPGHAN HANDS ON PICTURES COLLECTION 2

ESPGHAN HANDS ON PICTURES COLLECTION 3

 espghan endoscopy 2017 2

 

 

49ο Συνέδριο της ESPGHAN

Μέγαρο Μουσικής, 25-28 Μαίου, Αθήνα  

Chair of the Local Organizing Committee: Alexandra Papadopoulou

 

ESPGHAN 2016

Στελέχη της Μονάδας συμμετείχαν στη διοργάνωση του 49ου ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN) που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο ΜΕΓΑΡΟ Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, από 25 έως 28 Μαΐου 2016. Το συνέδριο είχε τεράστια επιτυχία με συμμετοχή πάνω από 4.000 συνέδρων από πάνω από 100 χώρες του κόσμου, με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα υποβολή πρωτότυπων εργασιών, τον μεγαλύτερο αριθμό προσκεκλημένων ομιλητών και εκπαιδευτών και με πολλές καινοτομίες όπως είναι το ολοήμερο προσυνεδριακό μετεκπαιδευτικό συμπόσιο με αποκλειστικό θέμα τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, οι εκπαιδευτικές ζώνες για άσκηση υπό επίβλεψη στη θεραπευτική ενδοσκόπηση πάνω σε βιολογικά μοντέλα και στη μελέτη της κινητικότητας του πεπτικου σωλήνα, η συζήτηση κλινικών περιπτώσεων, η διοργάνωση συμποσίων για νέους γιατρούς με στόχο τη βελτίωση δεξιοτήτων τόσο στη συγγραφή άρθρων όσο και επικοινωνίας και συνεργασίας. Το συνέδριο είχε και πολλές τεχνολογικής φύσης καινοτομίες όπως η παρουσίαση ηλεκτρνικών Posters και κυρίως το virtual meeting site μέσω του οποίου οι σύνεδροι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, Ολες τις πληροφορίες για το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.espghancongress.org/fileadmin/user_upload/ESPGHAN2016_Programme_final.pdf. Το virtual site του συνεδρίου που περιέχει τις περιλήψεις  των πρωτότυπων ερευνών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αλλά και βιντεοσκοπημένες τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, είναι στη διάθεση των συνέδρων στο σύνδεσμο:  http://www.espghancongress.org/virtual-meeting-site/virtual-meeting-site/ Το video του συνεδρίου μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο http://www.espghancongress.org/highlights-of-2016/highlights-49th-espghan-annual-meeting/

Koletzko Papadopoulou

Στιγμιότυπα από το 49ο συνέδριο της ESPGHAN. Δεξιά ο Πρόεδρος της ESPGHAN Καθηγητής κ. Berthold Koletzko. Αριστερά η Πρόεδρος του συνεδρίου  κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Opening Ceremony

Στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης του 49ου συνεδρίου της ESPGHAN. Μουσικοχορευτική παράσταση - ταξίδι στο χρόνο. Δεξιά επάνω η δημοσιογράφος Λιλιάνα Αβρούσιν που επιμελήθηκε τα κείμενα της παράστασης με τον συμπαρουσιαστή της Αλέξανδρο Αμερικάνο. Στο μέσο, η ορχήστρα Εμμετρον με επικεφαλής τον κ. Μανώλη Γεωργοστάθη που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης. Κάτω χορευτικό σύνολο από τους χορευτές της σχολής χορού Marie Claire.  

Welcome Reception

Στιγμιότυπα από την υποδοχή πριν από την έναρξη του συνεδρίου.

 Διεθνές σεμινάριο της ESPGHAN σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευρογαστρεντερολογίας και Κινητικότητας (ΕSNM), την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και το Πειραματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της ΕΛΠΕΝ σε ενδοσκοπικές τεχνικές,  τεχνικές μελέτης της κινητικότητας του πεπτικού και βιοψίες ήπατος, με πρακτική εξάσκηση σε βιολογικά μοντέλα 

Πειραματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της ΕΛΠΕΝ και Ξενοδοχείο Aquamarina, 23-24 Μαίου 2016 

Course Director: Alexandra Papadopoulou 

Accreditation by EACCME with 13European CME credits (ECMEC®)

espghan hands on course 2016

Πριν το 49ο συνέδριο της ESPGHAN, στελέχη της Μονάδας συμμετείχαν στη διοργάνωση του 1ου Μετεκπαιδευτικού Συμποσίου της ESPGHAN με αντικείμενο την εκπαίδευση σε πρακτικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία που έλαβε χώρα στην Αθήνα από 23 έως 24 Μαΐου 2016 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γαστρεντερολογίας (UEG), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευρογαστρεντερολογίας και Κινητικότητας (ΕSNM), την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία και το Κέντρο Πειραματικής Έρευνας της ΕΛΠΕΝ. Στο συμπόσιο συμμετείχαν 48 παιδογαστρεντερολόγοι από 26 χώρες του κόσμου οι οποίοι έλαβαν εντατική εκπαίδευση στις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, στις βιοψίες ήπατος και στις τεχνικές μελέτης της κινητικότητας του πεπτικού σωλήνα. Ολες τις πληροφορίες για το συμπόσιο μπορείτε να βρείτε στο  σύνδεσμο http://www.espghan.org/espghan-postgraduate-hands-on-course-2016/ ενώ το video του συμποσίου μπορείτε να το δείτε στο  σύνδεσμο http://www.espghan.org/espghan-postgraduate-hands-on-course-2016/highlight-video/

ELPEN 2016 1

Πρώτη ημέρα εκπαίδευσης σε προηγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές στο Πειραματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της ΕΛΠΕΝ. Δεξιά, ο Διευθυντής του Πειραματικού, Ερευνητικού Ινστιτούτου της ΕΛΠΕΝ κ. Απόστολος Παπαλόης. 

 

 

espghan pgc 2016

Εκπαίδευση στη διαγνωστική προσέγγιση με προηγμένες τεχνικές των διαταραχών της κινητικότητας του πεπτικού και στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Δεξιά ο Καθηγητής κ. Marc Benninga, από το πανεπιστήμιο AMS του Αμστερνταμ, εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων επιστημόνων στο αντικείμενο και αριστερά ο Καθηγητής κ. Lorenzo Biasoni από το GOSH του Λονδίνου.

ELPEN 2016 2

Δεύτερη ημέρα εκπαίδευσης σε προηγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές στο Πειραματικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της ΕΛΠΕΝ

docs

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Τα ραντεβού για εξέταση στα τακτικά ιατρεία (πρωινά ή απογευματινά) κλείνονται μέσω του 1535

  •  ΠΡΩΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Τα ραντεβού στα πρωινά ιατρεία κλείνονται μέσω του 1535 αναφέροντας το όνομα του ιατρείου (όχι το όνομα του ιατρού που επιθυμείτε να εξετάσει το παιδί σας). Δεν απαιτείται πληρωμή για εξεταση στο ιατρείο.Τα ιατρεία που λειτουργούν το πρωί είναι τα παρακάτω:

Γενικό Γαστρεντερολογικό (6ος όροφος): Τρίτη 08.30 – 12.00
Ηπατολογικό (6ος όροφος): Τετάρτη 09.00 – 12.00
Ιατρείο Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
(Νόσου Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας - 6ος όροφος): Παρασκευή 09.00 – 12.00

  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Εάν επιθυμείτε το παιδί σας να εξεταστεί από συγκεκριμένο ιατρό, υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης σε απογευματινό ιατρείο. Για να κλείσετε ραντεβού απευθύνεστε στο 1535 επιλέγοντας απογευματινό ιατρείο και αναφέροντας το όνομα του Νοσοκομείου και το όνομα του ιατρού που επιθυμείτε να εξετάσει το παιδί σας. Τα απογευματινά ιατρεία είναι ιατρεία επί πληρωμή. Το κόστος εξαρτάται από το βαθμό του ιατρού και κυμαίνεται από 50 έως 60€.  Η πληρωμή γίνεται στη Γραμματεία των Ιατρείων. 

 

 ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Hon. Prof. Dr. med., Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία": Δευτέρα ή Τρίτη (ανάλογα με τις εφημερίες του Nοσοκομείου) 16:00 - 20:00. Κόστος εξέτασης (πληρωμή στη Γραμματεία των Ιατρείων): 60€

Κωνσταντίνα Δημάκου, MD, Ph.D, Επιμελήτρια Α΄ Γαστρεντερολογικού Τμήματος: Τετάρτη ή Πέμπτη (ανάλογα με τις εφημερίες του Nοσοκομείου) 16:00 - 18:00. Κόστος εξέτασης (πληρωμή στη Γραμματεία των Ιατρείων): 50€

Μαρία Ρογαλίδου, MD, Ph.D, Επιμελήτρια Α΄ Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Τετάρτη ή Πέμπτη (ανάλογα με τις εφημερίες του Νοσοκομείου) 16.00 – 18.00. Κόστος εξέτασης (πληρωμή στη Γραμματεία των Ιατρείων): 50€

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση : Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα

Νοσηλεύτρια Γαστρεντερολογικής Μονάδας: +30 2107467945

Χαρτης

    blue tick

 

Εμπειρία στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων για τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων του πεπτικού 

  blue tick

 

Αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή συμβολή και προσφορά στην εκπαίδευση

  blue tick

 

Αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή συμβολή και προσφορά στην έρευνα

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree