- Εισαγωγή στο νοσοκομείο
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του παιδιού σας από τα ειδικά γαστρεντερολογικά εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", είναι ενδεχόμενο να συστηθεί εισαγωγή στο Νοσοκομείο για τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων ή την έναρξη θεραπείας. Σε αυτήν την περίπτωση, η εισαγωγή γίνεται σε κάποια από τις Κλινικές του Νοσοκομείου – ΠΚ1, ΠΚ2, ΠΚ3, ΠΚ4, ΑΠ, ΒΠ.
Μόλις εισαχθεί το παιδί σε κάποια από τις παραπάνω Κλινικές του νοσοκομείου, θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την φυσική του εξέταση και τον εργαστηριακό του έλεγχο από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής.
- Γαστρεντερολογική συμβουλευτική
Οι παιδίατροι - γαστρεντερολόγοι του Νοσοκομείου ανταποκρίνονται στις αιτήσεις για συμβουλευτική σε ασθενείς με προβλήματα από το πεπτικό οι οποίοι νοσηλεύονται στις διάφορες Κλινικές του νοσοκομείου. Ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους, η ανταπόκριση επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα ωρών επί επειγόντων θεμάτων ή μίας ημέρας για τις μη επείγουσες περιπτώσεις.
- Προγραμματισμός εξετάσεων του πεπτικού
Υπάρχουν διάφορες περίοδοι αναμονής ανάλογα με το είδος της εξέτασης που προγραμματίζεται κάθε φορά. Οι λίστες αναμονής συντάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού. Εξετάσεις που βρίσκονται έξω από τον έλεγχο του Γαστρεντερολογικου Τμήματος όπως υπέρηχοι, ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες ή παραπομπές σε ειδικούς διαφορετικών ειδικοτήτων ενδεχομένως να απαιτούν ένα ξεχωριστό ραντεβού. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς του προσωπικού προκειμένου να διευκολυνθείτε. Ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί και εμπόδια δε μπορούν να αποφευχθούν.
ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ
Οι προγραμματισμένες ενδοσκοπήσεις του πεπτικού διενεργούνται σε υπερσύγχρονη αίθουσα στην ανακαινισμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, στο ισόγειο του Νοσοκομείου, ενώ οι επείγουσες στο χώρο των χιερουργείων, στον 2ο όροφο.
Προγραμματισμένες ενδοσκοπήσεις
Οι προγραμματισμένες ενδοσκοπήσεις σε παιδιά που δεν πάσχουν από σοβαρά νοσήματα άλλων συστημάτων (πχ σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά, νευρολογικά ή καρδιολογικά νοσήματα) διενεργούνται στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Νοσοκομείου (ΜΗΝ) κάθε Δευτέρα (7 πράξεις) και κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα (7 πράξεις). Η εισαγωγή του παιδιού στη ΜΗΝ γίνεται το πρωί της ίδιας ημέρας και το εξιτήριο δίδεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Οι προγραμματισμένες ενδοσκοπήσεις σε παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα άλλων συστημάτων εκτός του πεπτικού ή οι ενδοσκοπήσεις που περιλαμβάνουν θεραπευτικές πράξεις (διαστολές οισοφάγου, περιδέσεις κιρσών οισοφάγου κ.ά.), διενεργούνται στην Ενδοσκοπική Αίθουσα του κεντρικού χειρουργείου (2ος όροφος), αφού προηγηθεί ενημέρωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος από τον θεράποντα παιδίατρο για τη συνολική κατάσταση της υγείας του παιδιού και από τον παιδογαστρεντερολόγο για το πρόβλημα του πεπτικού που επιβάλλει τη διενέργεια ενδοσκόπησης. Η ενδοσκόπηση του πεπτικού σε αυτήν την περίπτωση εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα του χειρουργείου και η ώρα εντός της εργάσιμης ημέρας, καθορίζεται από τους υπευθύνους του χειρουργείου (προϊσταμένη χειρουργείου και υπεύθυνο αναισθησιολόγο).
Εάν ο θεράπων παιδογαστρεντερολόγος συστήσει τη διενέργεια ενδοσκόπησης του πεπτικού στο παιδί σας, οφείλει σύμφωνα με την ακόλουθη Υπουργική Απόφαση http://pgna.gr/wp-content/uploads/2017/04/APOF.YP_.YGEIAS-LISTA-XEIROYRGEIOY.pdf και τη σχετική απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου, να συμπληρώσει την ημέρα της κλινικής εξέταση του παιδιού σας και τη σύσταση ενδοσκόπησης, το σχετικό έντυπο της λίστας χειρουργείου κατηγοριοποιώντας την ένδειξη για ενδοσκόπηση ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου του παιδιού. Στο Νοσοκομείο λειτουργεί από το 2016 ανεξάρτητη υπηρεσία προγραμματισμού των χειρουργικών πράξεων, η οποία έχει την ευθύνη της κατάρτισης της λίστας ενδοσκοπήσεων ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας κάθε παιδιού (ημερομηνία εξέτασης και βαρύτητα της νόσου). Ο νόμος προβλέπει τις παρακάτω κατηγορίες ένδειξης βαρύτητας της νόσου και τον αντίστοιχο προβλεπόμενο χρόνο αναμονής σε κάθε κατηγορία.
Ο παιδογαστρεντερολόγος δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη λίστα αναμονής εκτός και εάν η κατάσταση κάποιου παιδιού επιδεινωθεί και χρειαστεί η τεκμηριωμένη αλλαγή της κατηγορίας βαρύτητας της νόσου του.
Την ημέρα προγραμματισμού της ενδοσκόπησης, ο παιδογαστρεντερολόγος αφού σας ενημερώσει για το πως γίνεται η ενδοσκόπηση, σας χορηγεί γραπτές οδηγίες προετοιμασίας του παιδιού μαζί με τηλέφωνο επικοινωνίας με το τμήμα σε περίπτωση που χρειαστείτε παραπέρα πληροφορίες ή διευκρινίσεις.
Πριν υποβληθεί σε ενδοσκόπηση του πεπτικού το παιδί εξετάζεται από αναισθησιολόγο ο οποίος κρίνει εάν η κατάσταση της υγείας του παιδιού την ημέρα εκείνη επιτρέπει τη χορήγηση αναισθησίας. Σε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού η χορήγηση αναισθησίας κρίνεται συνήθως επικίνδυνη από τον αναισθησιολόγο και η προγραμματισμένη ενδοσκόπηση αναβάλλεται. Γι αυτό, σε περίπτωση ρινικής καταρροής, βήχα ή πυρετού στο παιδί, παρακαλούμε να επικοινωνείσετε με τη Νοσηλεύτρια του Γαστρεντερολογικού για να επαναπρογραμματίσετε την εξέταση στο παιδί σας και να καλυφθεί το κενό στο πρόγραμμα ενδοσκοπήσεων με άλλο παιδί.
- Επείγουσες ενδοσκοπήσεις
Οι επείγουσες ενδοσκοπήσεις του πεπτικού (π.χ. επί κατάποσης καυστικών ουσιών ή ξένων σωμάτων ή επί αιμορραγίας από το πεπτικό) λαμβάνουν χώρο στο κεντρικό χειρουργείο του Νοσοκομείου. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί νοσηλεύεται σε μία από τις Κλινικές του Νοσοκομείου.
Ενδοσκόπηση πεπτικού σε συνθήκες COVID-19
Οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η επιδημία COVID-19 στη χώρα μας έχει επηρεάσει και τη λειτουργία του Γαστρεντερολογικού αλλά και των προγραμματισμένων ενδοσκοπήσεων, όλες από τις οποίες ανεστάλησαν.
Αναμένοντας τις οδηγίες της διοίκησης για την επανέναρξη, το ιατρικό προσωπικό του Γαστρεντερολογικού ακολουθεί πιστά τις οδηγίες προστασίας των ασθενών και των ιδίων στις επείγουσες ενδοσκοπήσεις που συνέχισαν να διενεργούνται σε βαριά περιστατικά στα οποία κινδύνευε η ζωή τους.
Πρωτοποριακό, μοναδικό σε Παιδογαστρεντερολογικό Κέντρο στη χώρα μας, σύστημα καθοδηγούμενης ενδοσκόπησης σε πραγματικό χρόνο
Κολονοσκόπηση σε παιδί με εξειδικευμένο σύστημα καθοδηγούμενης ενδοσκόπησης με τρισδιάστατη απεικόνιση της θέσης του κολονοσκοπίου στο έντερο σε πραγαμτικό χρόνο, σε ειδική, ξεχωριστή οθόνη. Ενα πρωτοποριακό σύστημα, μοναδικό σε Παιδογαστρεντερολογικό Κέντρο στη χώρα μας.
Οδηγίες για τους γονείς προετοιμασίας για τη διενέργεια γαστροσκόπησης
- Την ημέρα που ο θεράπων ιατρός σας έχει συστήσει κολονοσκόπηση στο παιδί σας συμπληρώνετε ειδικό έντυπο με τα στοιχεία του παιδιού σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας το οποίο παραδίδεται από τον Παιδογαστρεντερολόγο στο Γραφείο Προγραμματισμού Χειρουργείων του Νοσοκομείου. Το ραντεβού για την ενδοσκόπηση δίδεται τηλεφωνικά στους γονείς από το Γραφείο Προγραμματισμού Χειρουργείων του Νοσοκομείου
- Προκειμένου να χορηγηθεί αναισθησία για να διενεργηθεί η ενδοσκόπηση, το παιδί δεν πρέπει να έχει πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα (έντονη ρινίτιδα/βήχα/ακροαστικά ευρήματα), να μην έχει λάβει αντιβιοτικά το τελευταίο 15μερο ούτε εμβολιασμούς τον τελευταίο μήνα προ της ενδοσκόπησης. Εάν το παιδί πάσχει από χρόνιο νόσημα (πχ ενδοκρινολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, νεφρολογικό κ.ά.) θα πρέπει να προσκομίζει πρόσφατες (εντός 2 εβδομάδων) εξετάσεις που να δείχνουν σταθερότητα της νόσου και βεβαίωση από τον ειδικό που το παρακολουθεί ότι μπορεί να λάβει αναισθησία. Εντός εβδομάδας προ της ενδοσκόπησης το παιδί κάνει Γενική αίματος, PT, APTT.
- Το Γραφείο Προγραμματισμού Χειρουργείων του Νοσοκομείου θα επικοινωνεί εκ νέου με τους γονείς μία εβδομάδα πριν το ραντεβού στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν οι ίδιοι δώσει, για την επιβεβαίωση του ραντεβού.
- Εάν θελήσετε να ακυρώσετε την ενδοσκόπηση (για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους) παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη νοσηλεύτρια του Γαστρεντερολογικού Τμήματος (2132013945 ΔEYTEΡΑ Η ΤΕΤΑΡΤΗ 11πμ-14μμ) μία εβδομάδα πριν το καθορισμένο ραντεβού προκειμένου να ειδοποιηθεί άλλο παιδί ώστε να καλυφτεί το κενό στη λίστα ενδοσκοπήσεων
- Η νηστεία του παιδιού καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία του και σύμφωνα με Ενημερωτικό Φυλλάδιο που έχει εκδώσει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου. Από τα μεσάνυχτα της προηγουμένης μέχρι τις 07:00 της ημέρας της γαστροσκόπησης το παιδί μπορεί να πιεί μόνο γουλιές νερού. Από τις 07:00 το πρωί (ημέρα της ενδοσκόπησης) το παιδί πρέπει να παραμείνει απολύτως νηστικό (ούτε νερό).
- Κατά την ημέρα της ενδοσκόπησης οι γονείς παραλαμβάνουν το εισιτήριό τους στις 07:45 πμ από το Γραφείο Κινήσεως στο ισόγειο του Νοσοκομείου και στη συνέχεια κάνουν εισαγωγή σε μία από τις Παιδιατρικές Κλινικές, η σειρά των οποίων ρυθμίζεται από το Γραφείο Κινήσεως (ΠΚ1, ΠΚ2, ΠΚ3, ΠΚ4, ΑΠ, ΒΠ).
- Κατά την ημέρα της ενδοσκόπησης, οι γονείς παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του παιδιού τόσο αυτού με βάση τον οποίο προγραμματίστηκε η ενδοσκόπηση του πεπτικού όσο και του ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε το παιδί την εβδομάδα προ της ενδοσκόπησης.
- Το εξιτήριο μετά την ενδοσκόπηση χορηγείται από τον ειδικευόμενο ιατρό που έχει χρεωθεί το παιδί στην Κλινική στην οποία νοσηλεύεται (ΠΚ1, ΠΚ2, ΠΚ3, ΠΚ4, ΑΠ ή ΒΠ) και δίδεται συνήθως το απόγευμα της ιδίας ημέρας, εφ’ όσον έχει ξυπνήσει καλά από τη νάρκωση και έχει πιει σύμφωνα με τις συστάσεις του αναισθησιολόγου (νερό, χαμομήλι) χωρίς πρόβλημα.
- Η ιστολογική έκθεση δίδεται από το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου σε περίπου 6 εβδομάδες μετά την ενδοσκόπηση στο Γραμματέα του 6ου ορόφου (κ. Γιάννακα, γραφείο 602) από τον οποίο στη συνέχεια, οι γονείς τις παραλαμβάνουν κάθε Τρίτη και ώρα 12.00-13.00.
- Την ημέρα της ενδοσκόπησης συνιστάται στους γονείς να κλείνουν ραντεβού στο Γαστρεντερολογικό ιατρείο (πρωινό ή απογευματινό ανάλογα με την επιθυμία τους) στη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων (κτίριο παλιάς Αιμοδοσίας) μετά την πάροδο 6 εβδομάδων προκειμένου να εξεταστεί το παιδί από παιδογαστρεντερολόγο και να αξιολογηθεί η Ιστολογική Έκθεση σε συνδιασμό με τη συνολική κατάσταση της υγείας του παιδιού ώστε να δοθούν οδηγίες για την περαιτέρω αγωγή του. Διαφορετικά, το ραντεβού κλείνεται μέσω του 1535. .
Οδηγίες για τους γονείς προετοιμασίας για τη διενέργεια κολονοσκόπησης
- Την ημέρα που ο θεράπων ιατρός σας έχει συστήσει κολονοσκόπηση στο παιδί σας συμπληρώνετε ειδικό έντυπο με τα στοιχεία του παιδιού σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας το οποίο παραδίδεται από τον Παιδογαστρεντερολόγο στο Γραφείο Προγραμματισμού Χειρουργείων του Νοσοκομείου. Το ραντεβού για την ενδοσκόπηση δίδεται τηλεφωνικά στους γονείς από το Γραφείο Προγραμματισμού Χειρουργείων του Νοσοκομείου
- Προκειμένου να χορηγηθεί αναισθησία για να διενεργηθεί η ενδοσκόπηση, το παιδί δεν πρέπει να έχει πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα (έντονη ρινίτιδα/βήχα/ακροαστικά ευρήματα), να μην έχει λάβει αντιβιοτικά το τελευταίο 15μερο ούτε εμβολιασμούς τον τελευταίο μήνα προ της ενδοσκόπησης. Εάν το παιδί πάσχει από χρόνιο νόσημα (πχ ενδοκρινολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, νεφρολογικό κ.ά.) θα πρέπει να προσκομίζει πρόσφατες (εντός 2 εβδομάδων) εξετάσεις που να δείχνουν σταθερότητα της νόσου και βεβαίωση από τον ειδικό που το παρακολουθεί ότι μπορεί να λάβει αναισθησία. Εντός εβδομάδας προ της ενδοσκόπησης το παιδί κάνει Γενική αίματος, PT, APTT.
- Το Γραφείο Προγραμματισμού Χειρουργείων του Νοσοκομείου θα επικοινωνεί εκ νέου με τους γονείς μία εβδομάδα πριν το ραντεβού στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν οι ίδιοι δώσει, για την επιβεβαίωση του ραντεβού.
- Εάν θελήσετε να ακυρώσετε την ενδοσκόπηση (για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους) παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη νοσηλεύτρια του Γαστρεντερολογικού Τμήματος (2132013945 ΔEYTEΡΑ Η ΤΕΤΑΡΤΗ 11πμ-14μμ) μία εβδομάδα πριν το καθορισμένο ραντεβού προκειμένου να ειδοποιηθεί άλλο παιδί ώστε να καλυφτεί το κενό στη λίστα ενδοσκοπήσεων
- Προετοιμασία εντέρου (π.χ. εάν η ενδοσκόπηση είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα)
- Δύο 24ωρα προ της ενδοσκόπησης (Σάββατο): Δίαιτα υδρική: Νερό, γάλα, χυμοί χωρίς υπόλειμμα (“σουρωμένοι”), σούπες χωρίς υπόλειμμα syrX-prep: 1ml/kg ΒΣ (max 50mls) εφάπαξ το πρωί.
- Την προηγούμενη μέρα της ενδοσκόπησης (Κυριακή): Μέχρι το μεσημέρι: Δίαιτα υδρική: Νερό, χυμοί χωρίς υπόλειμμα (“σουρωμένοι”), σούπες χωρίς υπόλειμμα. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε το σκεύασμα Gelatein 20 (ζελέ φρούτων) από τον Φαρμακοποιό σας (έως δύο την ημέρα).Από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ: ΜΟΝΟ Effecol-prep:Το διάλυμα του effecol-prep παρασκευάζεται: 2 φακελάκια σε 1 lit νερό. Η χορήγηση πραγματοποιείται σταδιακά σε διάρκεια 8 ωρών. Έναρξη μεσημέρι (περίπου στις 4 το μεσημέρι), λήξη (περίπου στις 10 το βράδυ). Το διάλυμα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 1-2 ώρες. Στη συνέχεια πίνετε 500mlνερό. Συνολικά 3 ltνερό.
- Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 07:00 μπορεί να πιεί γουλιές νερού. Από τις 07:00 το πρωί (ημέρα της ενδοσκόπησης) το παιδί να παραμείνει απολύτως νηστικό (ούτε νερό).
- Στις 07:45 πμ να βρίσκεστε στο ισόγειο του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, να παραλάβετε το εισιτήριό σας από το Γραφείο Κίνησης και να προσέλθετε στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), που επίσης βρίσκεται στο ισόγειο του Νοσοκομείου ή σε μία από τις Παιδιατρικές Κλινικές, η σειρά των οποίων ρυθμίζεται από το Γραφείο Κινήσεως (ΠΚ1, ΠΚ2, ΠΚ3, ΠΚ4, ΑΠ, ΒΠ).
- Κατά την ημέρα της ενδοσκόπησης, οι γονείς παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του παιδιού τόσο αυτού με βάση τον οποίο προγραμματίστηκε η ενδοσκόπηση του πεπτικού όσο και του ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε το παιδί την εβδομάδα προ της ενδοσκόπησης.
- Το εξιτήριο μετά την ενδοσκόπηση χορηγείται από τον ειδικευόμενο ιατρό που έχει χρεωθεί το παιδί στην Κλινική στην οποία νοσηλεύεται (ΜΗΝ, ΠΚ1, ΠΚ2, ΠΚ3, ΠΚ4, ΑΠ ή ΒΠ) και δίδεται συνήθως το απόγευμα της ιδίας ημέρας, εφ’ όσον έχει ξυπνήσει καλά από τη νάρκωση και έχει πιει σύμφωνα με τις συστάσεις του αναισθησιολόγου (νερό, χαμομήλι) χωρίς πρόβλημα.
- Η ιστολογική έκθεση δίδεται από το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου σε περίπου 6 εβδομάδες μετά την ενδοσκόπηση
- Την ημέρα της ενδοσκόπησης συνιστάται στους γονείς να κλείνουν ραντεβού στο Γαστρεντερολογικό ιατρείο (πρωινό ή απογευματινό ανάλογα με την επιθυμία τους) στη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων (κτίριο παλιάς Αιμοδοσίας) μετά την πάροδο 6 εβδομάδων προκειμένου να εξεταστεί το παιδί από παιδογαστρεντερολόγο και να αξιολογηθεί η Ιστολογική Έκθεση σε συνδιασμό με τη συνολική κατάσταση της υγείας του παιδιού ώστε να δοθούν οδηγίες για την περαιτέρω αγωγή του. Διαφορετικά, το ραντεβού κλείνεται μέσω του 1535.